Upozornenie pre rodičov: Vaše deti sa nevedia zabávať bez alkoholu!

24.11.2009 Prešov

V uplynulý piatok mali prešovskí mestskí policajti kontrolnú akciu v dvoch podnikoch v centre mesta.
Zistili požívanie alkoholu nielen mladistvými, ale aj maloletými, t.j. mladšími ako 14 rokov. Majitelia týchto barov môžu za podávanie alkoholu osobám pod 18 rokov dostať pokutu až do výšky 6,6 tis. € (200 tis. Sk).

V piatok 20.11.2009 vykonali príslušníci Mestskej polície Prešov kontrolu prevádzok a verejných priestranstiev so zameraním na podávanie alkoholických nápojov osobám mladších ako 18 rokov v reštauračných a pohostinských zariadeniach a tiež na prítomnosť osôb maloletých po 21.00 hod. v týchto zariadeniach. Zároveň bola vykonaná dychová skúška na prítomnosť alkoholu v dychu u osôb mladistvých a maloletých. Kontroly boli vykonané v dvoch zariadeniach v centre mesta, vo Fischer clube na Jarkovej ulici a v bare Neptún na Hlavnej.
„Celkovo bolo skontrolovaných približne 60 osôb. Z toho v 27 prípadoch šlo o osoby maloleté, resp. mladistvé. U týchto osôb bola preto vykonaná dychová skúška, ktorá v 21 prípadoch potvrdila požívanie alkoholu, “ uviedol Ján Andrejko, náčelník Mestskej polície v Prešove. „Tieto osoby boli predvedené na útvar mestskej polície. Ich priestupok bol zdokumentovaný a bude v rámci objasňovania priestupkov odstúpený na príslušný mestský, resp. obecný úrad v zmysle zákona NR SR č.214/2009 o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb, “ dodal Andrejko.
Podľa jeho slov pod vplyvom alkoholu boli aj traja žiaci, ktorí nedovŕšili 14 rokov. Týchto si osobne prišli prevziať rodičia. V jednom prípade musela byť dokonca privolaná rýchla záchranná pomoc, nakoľko sa na verejnom priestranstve na Ul. Jarkovej nachádzala osoba (17 r. ) v značne podguráženom stave, kedy už nedokázala koordinovať svoje pohyby.
Podľa Andrejka nejde o prvú, ale ani poslednú takúto kontrolu, ktorú Mestská polícia v Prešove zrealizovala v súčinnosti s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, Prešov. Ako uviedol náčelník, má to byť upozornenie nielen pre rodičov, ktorí by mali prejavovať väčší záujem o to, kde a ako sa zabávajú ich maloleté a mladistvé deti, no rovnako ako aj pre majiteľov barov a podnikov, ktorí za podávanie alkoholu osobám mladším ako 18 rokov môžu dostať pokutu až do výšky 6,6 tis. € (200 tis. Sk).

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región